Period Cottage Extension and Reconfiguration. Kitchen, Dining Room, Lounge and Bedroom Design

Peets Lane, Southport

The Brief: To reconfigure all of the downstairs space, demolishing and rebuilding the rear extension and designing a modified front elevation to remove an unsympathetic extension.

Challenges: This former fisherman’s cottage was in a conservation area and had been extended multiple times but was in a bad state of repair. The rear half of the cottage had to be rebuilt and both the front and rear reconfigured whilst retaining a quirky, individual feel and period features.

Outcomes: The entire layout was reconfigured to enable the house to function more effectively and provide a light airy space, especially across the rear of the house with uninterrupted views of the fabulous cottage garden. The quirky semi-circular window was re-instated to a more appropriate location at the front of the property with a reduced porch size to add balance and proportion. The dining room, with a feature lantern, became the central heart of the home.

Services: Architectural design, interior design, liaison with conservation officer, structural engineer and building control